I den här lägenheten greps den misstänkte. Foto: Robert Tedestedt/SVT

Misstänkte terroristen gripen i Boliden

Uppdaterad
Publicerad

Den terrormisstänkte 22-åringen har gripits i centrala Boliden i Västerbotten. Mannen greps av den nationella insatsstyrkan vid ett asylboende. Enligt flera vittnen som SVT Nyheter pratat med har den misstänkte befunnit sig i Boliden i minst ett par veckor.

Det var under torsdagseftermiddagen som Säkerhetspolisen tillsammans med Västerbottenspolisen slog till mot ett lägenhetskomplex där Migrationsverket delvis hyr in sig.

Där kunde man gripa 22-åringen, som misstänks ha förberett terrorbrott i Sverige.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

– Gripandet gick lugnt tillväga. Nu vidtar ett intensivt utredningsarbete, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Slog larm om misstänkt

Polisen har knackat dörr i Boliden som har omkring 2.000 invånare, förmodligen för att få in mer information. Det aktuella boendet uppskattas rymma 50 lägenheter.

Många i trakten blev vittnen. SVT:s reporter Robert Tedestedt rapporterar att en kvinna såg hur ett 15-tal poliser med maskingevär rusade upp mot en balkong och grep den misstänkte mannen. Mannen brottades ned på balkongen, men i övrigt ska gripandet ha gått lugnt till.

Enligt uppgifter till SVT ska 6-8 personer har gripits av polis och insatserna ska ha genomförts på tre platser ungefär samtidigt.

Finns kvar i Norrland

Under kvällen och den tidiga fredagsmorgonen var polishuset i Skellefteå avspärrat och vaktades av tungt beväpnad polis. Vid åttatiden på fredagsmorgonen hävdes avspärrningarna.

Vid niotiden meddelar Säpo att den misstänkte mannen fortsatt befinner sig i Norra Sverige. Men man kommer inte att ge några närmare uppgifter om var han hålls, det rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet