”Det inger ju framtidshopp här i Lycksele och i inlandet” – hör Anna-Lena Danielsson (S) om att det första symboliska spadtaget nu tagits för utbyggnaden av Lycksele lasarett. Foto: SVT

Stor satsning på Lycksele lasarett – byggs ut för 132 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar utbyggnaden av Lycksele lasarett. Det blir den största om- och nybyggnationen sedan lasarettet invigdes i början på 1960-talet.

Lasarettet ska få en ny transportlänk mellan huvudbyggnaden och nya vårdavdelningar som ska inrymma labb, röntgen och teknik. På sikt kommer tillbyggnaden också göra det möjligt att flytta Stenbergskas hälsocentral till lasarettsområdet. Investeringen beräknas kosta 132 miljoner kronor.

– Det betyder att vi bygger framtidens moderna sjukhus här. Det här är första steget, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, om satsningen.

Förbättrad arbetsmiljö

Med den nya transportlänken kommer det bli lättare att flytta patienter mellan vårdavdelningar, vilket ska förbättra både patientsäkerheten och arbetsmiljön.

Kan det vara ett steg i rätt riktning för att lösa exempelvis bemanningen på förlossningen?

– Absolut kan ändamålsenliga lokaler ha en bidragande inverkan, men det är inte lösningen på kompetensförsörjningen, säger sjukhussamordnaren Isabell Zemrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.