”Det dök upp folk som frågade hur de kunde hjälpa” – hör Larsa Rännar om stödet efter branden i Nordmaling. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Stor vilja att hjälpa drabbade efter branden i Nordmaling

Publicerad

Stödet till de drabbade efter branden i Nordmaling är stort. Inte minst i sociala medier erbjuder medmänniskor stöd till dem som förlorade allt under natten mot måndagen.

– Det är viktigt att fortsätta stötta även på sikt, säger kyrkoherde Larsa Rännar.

En person miste livet och flera sina hem när ett flerfamiljshus med sju lägenheter brann till grunden i centrala Nordmaling under natten mot måndagen.

Samtidigt har katastrofen visat på den godhet som finns bland medborgare i Nordmaling. I sociala medier erbjuds hjälp av olika slag till de drabbade. Redan på kvällen för branden ställde sig frivilliga till förfogande, berättar kyrkoherde Larsa Rännar, som själv var på plats.

– Det är en djup omsorg som finns här, säger han.

I klippet ger han flera exempel på hur stödet sett ut sedan dess. Till exempel har en av de drabbade, en kvinna gravid i sjunde månaden, fått hjälp med nya kläder både till sig själv och till bebisen. Allt gick förlorat i branden.

”Fråga vad människor behöver”

Samtidigt är det alla gånger inte helt enkelt att veta vad man kan bidra med, men Larsa Rännar har ett tips:

– Man ska tänka på att fråga människor vad de behöver. Det är kanske inte så att man behöver kläder i första hand. Man kan behöva annan hjälp som är mer avancerad, men som en vanlig människa ändå kan bidra med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.