Genrebild. Ett av förslagen är att elevgrupperna ska bli större. Foto: TT/Jessica Gow

Stora besparingar inom skolan i Malå – elevgrupperna kan bli större

Publicerad

Stora besparingar väntar inom skolan och förskolan i Malå. På tisdag ska politikerna i barn- och utbildningsnämnden titta på ett sparpaket på nästan sex miljoner kronor under andra halvåret i år.

Störst underskott finns inom gymnasiet och vuxenutbildning, i tjänstemännens förslag finns flera besparingsförslag. Bland annat rekommenderas elever som börjar gymnasiet att börja i Skellefteå istället för i Malå.

I Skellefteå är kostnaderna för gymnasieplatser lägre och det finns möjlighet att dagspendla mellan Malå och Skellefteå, enligt tjänstemännen.

För att nå en budget i balans drabbas även för- och grundskola. Inom förskolan innebär förslaget en personalminskning på ungefär 20 procent. Listan över negativa konsekvenser för skolan av sparförslaget är lång. I tjänstemännens förslag står bland annat:

  • Elevgrupperna blir större
  • Fler elever får fjärrundervisning
  • Risk att elever med behov av särskilt stöd inte får det
  • Sämre trygghet på fritidshem i och med större elevgrupper
  • Minskad möjlighet att erbjuda heltidstjänster vilket kan försvåra rekrytering

Marie Blomberg som är barn- och utbildningschef i Malå skriver i förslaget ”Alla föreslagna åtgärder kommer att vara kännbara för både personal och elever inom barn- och utbildningsnämndens hela verksamhetsområde”. Men hon konstaterar också att det är kommunfullmäktiges beslut att budgeten ska hållas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer