Kjell Öjeryd (V), kommunalråd Sorsele. Foto: SVT

Stora pensionsskulder i flera kommuner

Publicerad

Fyra av Västerbottens kommuner har så höga pensionsskulder att de skulle kunna klassas som konkursmässiga. Det visar Skandias årliga rapport som beräknar kommunernas skulder.

Det är Sorsele, Malå, Nordmaling och Bjurholm som har negativ soliditet, det innebär alltså att skulderna är större än tillgångarna. Skandias sammanställning redovisas i Dagens Nyheter och sämst är läget i Malå, som ligger på minus 20,4 i soliditet.

Enligt Skandias sammanställning är också soliditeten -13,4 i Sorsele, -8,9 i Bjurholm och -0,1 i Nordmaling.

– Vi vet om att vi har pensionsskulder, men det är inget som oroar mig, säger Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele, till SVT Nyheter.

Han konstaterar att det viktigaste för honom är att kommunens budget i balans.

Kan tvingas skära ner

Pensionsskulden är den totala skuld som kommunen har till sina anställda, alltså de pengar som den anställde enligt avtal har rätt att få ut i form av kommunal pension.

– Det finns stor risk att när kommunerna ska betala ut pensionerna, kommer en del kommuner tvingas höja skatten eller skära ned i välfärden. Det kommer bli påtagligt för många kommuner, främst de med ett vikande befolkningsunderlag, säger Greger Gustafson, affärsansvarig offentlig affär på Skandia.

Konkursmässigt

Skulle pensionsskulden redovisas i kommunernas årsredovisning skulle var femte kommun i landet få en negativ soliditet, en negativ soliditet skulle i det privata näringslivet ofta klassas som konkursmässigt.

– Ja, så är det säkert men kommuner och företag går inte att jämföra på samma sätt, säger Kjell Öjeryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.