Foto: TT

Stora renoveringar vid Norrlands universitetssjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Flera större ombyggnationer och renoveringar är på gång vid Norrlands universitetssjukhus, det för att motverka framtida problem med sjuka hus. – Vi gör det för att personal och patienter ska ha bra lokaler och för att verksamheten ska kunna fortsätta utvecklas, säger Malin Viklands, projektsamordnare vid fastighet.

För att åtgärda så kallade sjuka hus-problem får tre byggnader en helt ny lösning kring ventilation och skydd mot fuktskador. Byggnad 10, 2 och 4 ska under de kommande åren renoveras samtidigt som flera våningar byggs om för att bättre passa verksamheten.

– Vi gör det för att personal och patienter ska ha bra lokaler och för att verksamheten ska kunna fortsätta utvecklas, säger Malin Viklands, projektsamordnare vid fastighet.

”Bara skalet blir kvar”

Även invändigt sker viktiga renoveringar. I byggnad 10 har renoveringen av våning sex och fyra startat och alla inventarier har tagits bort. Till sommaren ska även våning två genomgå samma omvandling.

– Vi tömmer våningarna ner till betongen. Till och med väggar som inte är bärande ska bort. Bara skalet blir kvar, säger Malin Viklands.

Ska motverka framtida problem

Förutom renovering byggs även våningarna om. Avloppsrören ska placeras mellan betong och innertak istället för i bjälklagen. På så sätt ska eventuella framtida vattenläckor kunna upptäckas tidigt och snabbt åtgärdas.

– Förändringarna ger en säkrare lösning och en mycket bättre arbetsmiljö, säger Malin Viklands.

Totalt kommer renoveringarna att pågå i cirka två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ombyggnationer på NUS

Mer i ämnet