Så såg det ut i början av 2018 när ovädret Cora pinade södra Norrland. Foto: Göran Strand

Stormen klassas ned i inlandet – men fortsatt varning

Publicerad

Stormvarningen har klassats ned från klass 2 till en klass 1-varning i Västerbottens inland. Men i fjällen väntas fortfarande stormvindar blåsa upp, som värst framåt eftermiddagen.

Igår uppmättes vindstyrkor på 45 m/s i Stekenjokk. Det är orkanklass. Under lördagen har det under natten och under förmiddagen inte nått samma nivå.

Längs kusten var det vindstilla under morgonen, men vinden har tilltagit framåt lunch. Det finns en klass 1-varning för mycket hårda vindar.

Ovädret som fått namnet Julia väntas nå sin kulmen framåt lördagseftermiddagen. Värst väntas det blåsa i norra Lapplandsfjällen där vinden kan nå orkanstyrka. Men även i södra Lapplandsfjällen klass 2-varnar SMHI för storm. Det är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Hårda kastvindar

I Kittelfjäll var läget ändå relativt lugnt vid 13-tiden.

– Det kommer i skov. Det kan vara ganska lugnt men sen kommer kastvindar som kan vara rejält hårda. Bägge liftarna är stängda här, men knappliften går, säger SVT:s Per-Anders Fredriksson.

”Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka”, skriver SMHI.

Klass 2-varning innebär att det kan bli mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö blir sikten obefintlig och det är rentav farligt att vistas på fjället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer