Asylboende mångdubblar invånarna i Hällnäs

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla sanatoriet, Parken i Vindeln har sålts till en Umeåföretagare och nu har Bert Karlsson skrivit ett kontrakt med den nye ägaren för att få driva ett asylboende för 500 personer.

Allt talar nu för att det blir ett boende för asylsökande i det gamla sanatoriet i Hällnäs. Det är Bert Karlssons bolag Jokarjo som tecknat ett kontrakt med den nye ägaren, en affärsman från Umeå.

Bert Karlsson säger till Västerbottensnytt att han vill inrymma cirka femhundra personer i lokalerna och att de ska få jobba sommar och höst med att plocka bär.

Asylplaner i Hällnäs

– Det här är jättespännande och jag ser det som ett pilotprojekt där flyktingarna får arbete i bärskogen. De kan kanske tjäna upp till fyrtiotusen på en säsong, säger Bert Karlsson.

Behöver renoveras

Stora delar av lokalerna är mycket eftersatta med vattenskador och brandskyddsmyndigheterna har också visat på stora brister. Men Bert Karlsson kan tänka sig att renovera delar av anläggningen – något som kan kosta miljontals kronor.

– Vi lägger ner de pengar vi behöver naturligtvis och det är klart att det blir miljontals kronor. Vi omsätter totalt en miljard på företaget så det är väl inget konstigt, säger Bert Karlsson som också tror att asylboendet kan ge omkring 20 nya arbetstillfällen till Hällnäs.

Stor befolkningsökning

I Hällnäs bor omkring 250 personer och om Bert Karlssons planer går i lås med att ha 500 personer inrymda i det gamla sanatoriet så blir det en tredubbling av antalet invånare i samhället. Det innebär en stor utmaning för Vindelns kommun.

– Det är naturligtvis bra om vi kan hjälpa till att ta emot så så många som möjligt men det kan också innebära att vi får många barn som behöver barnomsorg och skola och det blir en stor utmaning för oss att ordna, säger Eva-May Karlsson (C) kommunalråd i Vindeln.

– Men trots att det innebär vissa problem eller utmaningar så är vi glada om någon vill renovera och få igång det gamla sanatoriet. Det är alldeles för värdefullt för att stå och förfalla, säger Eva-May Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylplaner i Hällnäs

Mer i ämnet