Foto: Jessica Tjällman

Stort ekonomiskt underskott i Dorotea

Publicerad

Dorotea kommun gick mot ännu ett år av ekonomiskt underskott under 2017. Kommunen gjorde ett underskott på totalt 12,7 miljoner kronor.
– Om vi hade haft ett hav av pengar att ösa ur hade det varit mycket trevligare så klart, säger kommunchefen Olli Joenvärää.

Förra året gjorde Dorotea kommun ett stort ekonomiskt underskott. Detta var Folkbladet först att berätta om.

– Vi har en del att jobba med, uppenbarligen är vår verksamhet för dyr sett till de pengar vi har. Vi kan tvingas att sänka våra ambitionsnivåer, säger kommunchefen Olli Joenvärää till SVT Nyheter.

Flera år av underskott

Dorotea kommun är nu inne på sitt tredje år av ekonomiskt underskott. 2015 låg kommunen 24 miljoner kronor back, ett underskott som delvis kan förklaras med stora pensionsavsättningar som kommunen genomförde. 2016 var resultatet 2 miljoner kronor minus, under nästkommande år ökade underskottet igen till 12,7 miljoner kronor.

Många chefsbyten

Joenvärää förklarar underskottet med att pengarna från skatter och bidrag inte täcker upp de kostnader kommunen har. En annan faktor som kan förklara underskotten är att kommunen har bytt ut många av sina chefer under de senaste åren.

Utöver sex olika kommunchefer på sju år så har de även bytt ekonomichef, skolchef, socialchef och HR-chef.

– Det har varit jättemycket chefsbyten och brist på kontinuitet, det påverkar uppföljning och hur man jobbar med sparåtgärder, jag tror det är någonting som påverkar, säger nuvarande kommunchefen Olli Joenvärää.

Han menar att kommunen redan under 2017 genomförde sparåtgärder som ännu inte hunnit få resultat. Lagom till årsskiftet 2018 hoppas han få en fingervisning om besparingarna är tillräckliga eller om kommunen behöver sänka sina ambitioner ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dorotea

Mer i ämnet