Annethe Nilsson tillsammans med 16 av de kvigor som återfanns under lördagen. Foto: SVT

Stort engagemang kring bortsprungna djuren

Uppdaterad
Publicerad

Letandet efter de bortsprungna kvigorna från en lantgård i Kulbäcksliden utanför Vindeln pågår för fullt.
Sjuttiosex stycken blev skrämda och bröt sig ur stängslet tidigt igår morse.

I lördags rymde en stor grupp ungdjur från en lantgård i Kulbäcksliden utanför Vindeln. Annethe Nilsson berättade under gårdagen för SVT att man ägnade i princip hela lördagen åt att leta efter djuren.

Maken Thomas Nilsson som är en av ägarna till de förrymda djuren berättar att det har varit vissa problem tidigare men inte i den här omfattningen. Värdet på de bortsprungna djuren uppskattas till hundratusentals kronor.

– De verkar särskilt rädda i år och vi tror att det är något utifrån som har skrämt dem. När en bryter sig ur och drar iväg följer de flesta med. Men att alla 76 kvigorna drar till skogs hör till ovanligheterna, säger Thomas Nilsson.

LÄS MER: Kossor på rymmen – ägarna letar för fullt

Stort engagemang

Nu är hela byn engagerad i letandet efter de försvunna kvigorna. Folk har gett sig ut med bilar och fyrhjulingar och deltar i sökandet. En familj kom direkt från en orienteringstävling för att hjälpa till. Ännu är det 51 stycken som saknas och är på rymmen.

LÄS MER: Stort antal kossor har rymt – varnar för trafikhinder runt E12

Bland de som räddades igår var det en dräktig kviga som gick ner sig i en myr och räddningstjänsten fick rycka ut. Alldeles i närheten finns också flera stora vägar dit kvigorna kan söka sig vilket också kan ställa till problem och ökade faror för trafiken.

– Hela situationen är svårhanterbar för oss som familj att försöka hitta alla kvigorna och få hem dem i säkerhet. Så det är mycket tomhet och mycket frustration, säger Annethe Nilsson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer