Genrebild. Det arktiska klimatet står på dagordningen när EU-topparna möts i Umeå 3-4 oktober. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stort EU-möte för det arktiska klimatet hålls i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under kommande vecka samlas utrikesministrar från hela Europa i Umeå för att diskutera klimatfrågor och utmaningar.

Den 3-4 oktober står Umeå och Västerbotten som värd för EU Arctic Forum, ett arrangemang där EU-ministrar samlas i syfte att tackla det arktiska klimatets framtid.

Tidigare var arrangemanget förlagt i Bryssel men på senare år reser det runt till läner som i det arktiska området.

Stort klimatmöte i Umeå

– Västerbotten är ju en del av Arktis, även om vi västerbottningar kanske inte riktigt känner igen det som en del av vår naturliga identitet, säger Jörgen Boman, kommunikatör på länssytrelsen i Västerbotten.

Ska föra en dialog om den arktiska miljön

Av de 38 inbjudna utrikesministrarna i EU väntas tolv att närvara.

– Dessa ska tillsammans med Sveriges utrikesminister Ann Linde föra en dialog om den arktiska miljön, hur den kan utvecklas och vilka utmaningar den står inför, säger Boman.

I samband med mötet kommer Sverige även att lämna över ordförandeskapet i Barentsrådet till Norge som tar vid. Barentsrådets utrikesministermöte kommer att äga rum den 3 oktober.

Evenemanget samarrangeras av Sverige och EU och kommer att äga rum på Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stort klimatmöte i Umeå

Mer i ämnet