”Det går lätt och man kommer sig ut” – isåkningen på Tavelsjön har blivit ett populärt folknöje. Foto: Anders Öhlund/SVT

Stort intresse för att åka långfärdsskridskor på Tavelsjön

Uppdaterad
Publicerad

I fjol kom närmare 40 000 besökare för att åka skridskor på banan på Tavelsjön strax utanför Umeå.

– Vi räknar med minst lika mycket folk i år, kanske mer när vi nu öppnar banan under lördagen, säger Mattias Bornerberg, Tavelsjö AIK.

Intresset för att umgås utomhus har ökat under coronapandemin. Inför öppnandet av skridskobanan i Tavelsjö har intresset varit stort.

– Det här är ett av Umeås populäraste utflyktsmål vintertid. Särskilt för universitetet och industrin i Umeå är den viktig, säger Mattias Bornerberg, ordförande i Tavelsjö AIK.

Uthyrningen stängd under premiärhelgen

I år har flera anpassningar gjorts för att göra skridskouthyrningen covidsäker – bland annat genom förskottsbetalning på nätet. Men så kom under fredagen ett bakslag, när en anställd testades positiv för covid-19. Men det ska gå att hyra skridskor ändå. Tavelsjö AIK tar tillfälligt över uthyrningen.

Skridskobanan har funnits i sex år och drivs av frivilliga krafter inom Tavelsjö AIK. Liknande banor för långfärdsskridskor finns i Luleå, Östersund och Falun. Nu hoppas Tavelsjö AIK på att Umeå kommun går in mer mer stöd till banan.

– Vi är tre småbarnspappor och fyra pensionärer som håller igång banan, den börjar växa oss ur händerna, säger Bornerberg.

Åkte 40 mil ifjol

Hans Nilsson har redan prövat på årets upplaga av Tavelsjöbanan.

– Jättefin, fläckvis lite guppig, men annars är den mycket bra. Jag tror det blir lika många vändor som i fjol för mig även i år. Då åkte jag 40 mil på Tavelsjön, säger Hans Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.