Foto: SVT

Stort intresse för nya e-sportlinjen

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal sökande har redan anmält intresse till den nya utbildningen i e-sport som drar igång på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå i höst. Och intresset för sporten växer så att det knakar.

När spelet Super Mario slog igenom på 80-talet var det säkert få som tänkte att man i framtiden skulle kunna leva på att spela spel, men det kan man idag. Det har till och med blivit en officiell sport att spela och det är kanske den snabbast växande sporten i hela världen.

– Förr i tiden var det populärt att spela fotboll och ishockey, nu är det populärt att hålla på med e-sport. Det är inte konstigare än så, säger Johan Ågren som jobbar på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå.

Växer explosionsartat

Skolan öppnar i höst en helt ny utbildning i just e-sport och blir därmed den första folkhögskolan i landet att ta fram proffs i spelet Counter Strike.

Intresset för e-sport, som det kallas, har exploderat på senare år och växt sig större som publiksport än fotboll. Det var i alla fler som såg sändningen av Europa-finalen i spelet CS:GO än vad det var som såg tv-sändningen av fotbollsfinalen i Champions League.

Säljer slut på några minuter

Det var heller ingen slump att snöbion i Skellefteå i år valde att ha en e-sport-turnering på den stora snöskärmen i februari. Det handlar om efterfrågan.

– E-sport säljer slut arenor på 70 till 80 000 på några minuter när det är stora evenemang och stora spelare spelar. Sen är det miljontals spelare som tittar på streamen därifrån via Internet. Den är enorm just nu, säger Johan Granstrand, en av arrangörerna av snöbion.

Enorma prispotter men inga garantier

I dag kan man faktiskt spela tv-spel på skoltid. Flera gymnasium i landet har startat utbildningar i e-sport. Med tanke på att man kan tjäna stora pengar som framgångsrik spelare är det inte alls orimliga satsningar. Vinnarlaget i FACEIT:s internationella CS:GO-liga ror till exempel hem en prispott på över två miljoner kronor.

”Oerhörd konkurrens”

På Strömbäck hoppas man ta fram riktigt vassa spelare, men vill inte garantera att eleverna når toppen av spelareliten.

– Så funkar det inte inom någon sport. Det är en oerhörd konkurrens om man ska vara inom den absoluta toppen och så är det här också, säger Johan Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.