Foto: Simon Engstrand, SVT

Här kör handbollsfesten igång i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan slipper Umeås handbollungdomar resa någon annanstans för att tävla. För nu har Umeå handbollsfestival startat.

– Det är en milstolpe för handbollen. Det känns häftigt, säger arrangören Fredrik Åkerlund.

Sextio lag har anmält sig vilket innebär cirka 400 deltagare i åldrarna 10-16. Nu kommer de tävla för fulla muggar på den nya handbollsfestivalen, något som GUIF:s lagkapten Engla Nordholm vill ska sätta Umeå på kartan.

– Jag hoppas det blir mer populärt och att folk ser att handboll finns här uppe också, säger hon och hoppas att fler yngre börjar spela så att sporten växer i stan.

Varför har det här behövts?

– Men blir igenkänd och man visar att handbollen finns här också, säger Nordholm.

Fredrik Åkerlund är en av arrangörerna bakom den nya festivalen. Han säger att det tidigare år varit svårt att komma åt arenor och anläggningar, men i år fick de chansen.

– Det är mycket arbete, men absolut värt det. Vi tejpade linjer nu på morgonen och skruvade ner målen, det känns häftigt.

Så nu har ni kanske tejpat och skruvat in handbollen i arenan?

– Vi hoppas det. Tyvärr rycker vi linjerna på lördag, men vi ska tillbaka. När vi ser varifrån lagen kommer, från Boden till Stockholm och även norska lag, då ser man att det finns intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.