Polisinsatsen ägde rum vid parkeringshuset vid Järnvägsallén i centrala Umeå, vid 18-tiden på söndagen. Foto: SVT

Stort polispådrag i Umeå – visade sig vara filminspelning med leksaksvapen

Uppdaterad
Publicerad

Män med automatvapen mitt bland bilarna i parkeringshuset vid Järnvägsallén. Larmet fick polisen i Umeå att dra igång en stor insats under söndagen. Det hela visade sig dock vara leksaksvapen, och männen påstod sig hålla på med en filminspelning.

Sent på söndagseftermiddagen fick polisen larm om att det drog runt ett antal män inne i parkeringshuset i Umeå, bärande på såväl handeldvapen som automatvapen.

En större insats inleddes och polisen skriver på sin hemsida att man snart kunde ”kommendera ner en och en från parkeringshuset för kontroll.”

Männen har därefter sagt att de höll på med en filminspelning och att det var leksaksvapen man använde sig av. Ett antal vapen har nu konstaterats vara ”klassade som så kallade soft air guns”.

Polisen: Måste ta kontakt i förväg

Samtliga inblandade män är myndiga men det är oklart om de kommer misstänkas för något brott, skriver polisen om händelsen.

Att utan vidare bara dra ut och spela in film med leksaksvapen går inte för sig, förklarar polisen:

”Man måste ta kontakt med polisen i förhand för att undvika att potentiellt farliga situationer kan uppstå”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer