Foto: Nader Sedehi/SVT

Stort slukhål i centrala Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort slukhål öppnade sig på en bilväg i centrala Umeå under fredagen. Det är på Skolgatan, mitt på en bussgata som hålet bildats, och flera boende har stått utan vatten under fredagen under reparationerna. Kollektivtrafiken påverkades också då man fick dra om två busslinjer.

– Man tror att det det på grund av en vattenläcka som gått ner i avloppet och som sedan gjort att det gröpts ur marken, som en gryta, och till slut håller inte marken ovan ihop och då bildas hålet, säger Johan Sjödin, kommunikatör vid Vakin.

Ett stort antal boende kommer enligt Vakin, Umeås vatten- och avloppsbolag, att bli utan vatten.

Vattentankar ställs ut

Vakin kommer börja gräva under eftermiddagen och tidig kväll för att reparera hålet vilket innebär att det vattnet kommer stängas av i området och flera boende bli utan vatten.

– Exakta området för avstängningarna kan vi inte säga nu, utan vi tittar på det. Det beror på hur läckan sitter, så längs Skolgatan mellan Repslagargatan och Västergatan kommer det att vara avstängt, säger Sjödin.

Eftersom hålet bildats på en bussgata kan det även innebära att det blir förseningar i kollektivtrafiken.

– Det eftersom hela korsningen blir avstängd som det ser ut nu, säger Johan Sjödin.

Nya busshållplatser

Under eftermiddagen började Vakin ställa ut vattentankar på Skolgatan 7B och 16, mellan Repslagargatan och Västergatan.

– Vi stänger av vid korsningen vid Skolgatan från klockan 18.30-tiden. Det kommer också påverka lokaltrafiken som kommer skyltas om och bussarna kommer åka en annan väg runt området. Vi vill inte ge någon beräknad tid på när arbetet är klart, det beror på hur själva läckan ser ut, säger Johan Sjödin vid Vakin till SVT vid 17.45.

På Ultras hemsida går det att utläsa att hållplats Smedsgatan som trafikeras av linje 1 och linje 7 kommer under kvällen vara avstängd på grund av vattenläckan. Resande hänvisas till hållplatserna Stadshuset eller Dragonskolan.

– Nu har de släppt på vattnet och fortsätter med arbetet under natten, säger Johan Sjödin till SVT vid 21.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.