Foto: Johan Sjödin/Vakin

Det var orsaken till slukhålet på bussgatan

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen uppstod helt plötsligt ett slukhål mitt i centrala Umeå på Skolgatan som orsakade problem med både vattentillgången och busstrafik i ett helt kvarter. När Vakin grävt upp hålet visade det sig att det var ett gammalt kvarglömt rör från långt bak i tiden som orsakade slukhålet.

Slukhålet som stannade upp både vattentillförsel och busstrafik på Skolgatan idag under eftermiddagen visade sig inte bero på en vattenläcka som man först trott.

– Det var ett tomt gammalt rör från långt tillbaka i tiden som kollapsat. När det kollapsat och tjälen släppt föll det som var ovanpå ner, och allt som föll fortsatte hela vägen upp till asfalten, säger Johan Sjödin, kommunikatör på Vakin.

– Det var någon som byggt det, det kan vara 40-50 år sedan det grävdes här, och röret blev kvarlämnat på något sätt och har sedan orsakat att sluthålet dök upp. Det var likt en vattenläcka, så det var därför vi befarade det.

Vattnet åter vid klockan 22

Under fredagskvällen vid klockan 22 var vattnet tillbaka till de hushåll som först blev utan vatten, och under kvällen höll personal på att fylla igen det uppgrävda hålet.

– Det kan vara någon timme bort tills busstrafiken går som den ska, men imorgon bitti ska det vara återställt. Kanske sista nattbussarna kan börja gå, men jag är inte helt säker att de hinner tills dess, säger Johan Sjödin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.