Stort transportbolag drabbat av cyberattacken

Uppdaterad
Publicerad

I fredags blev DB Schenker drabbade av cyberattacken. I Umeå står maskinerna stilla och personalen tvingas sortera paketen för hand.

– Vi har fått ett virusangrepp men vi har det under kontroll. Vi har blivit attackerade på något sätt i fredags, säger Pierre Olsson, press- och informationschef på DB Schenker.

På flera anläggningar är problemen lösta men i Umeå står maskinerna i pakethanteringsanläggningen fortfarande stilla sedan fredagens attack.

Dataviruset WannaCry

– Vi får sköta saker för hand. Det går långsammare. Vi får köra med extra folk, säger Lars Konradsson, distriktschef i Umeå.

Schenker har på ytterligare 15 orter liknande problem som Umeå. Åtgärdade distrikt är Stockholm, Göteborg, Malmö, Borås, Västerås och Värnamo. Enligt Schenker ska Linköping vara på gång att åtgärdas.

Fick sortera för hand

Företaget har en backup vilket gjorde att det inte blev några stora problem.

– De sorterade för hand och kunde reda ut det ganska snabbt. Viruset är isolerat och det spreds inte, säger Pierre Olsson, press och informationschef.

Hur påverkar det här era kunder?

– Vissa paket har blivit något försenade.

I Umeå är dock problemen inte lösta på måndagseftermiddagen.

– Maskinerna står stilla och det här kostar pengar. Marginellt blir det också förseningar, säger Lars Konradsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet