Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att prata om sex gör oss inte gravida, att prata om döden gör inte att vi dör” säger specialistsköterskan Kitty Jogenby. Foto: Beatrice Karlsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Storuman vill bli bäst på palliativ vård: ”Man ska främja livet ända in i kaklet”

Publicerad

Storumans kommun har just nu ett projekt för att förbättra vården i livets slutskede. Tanken är att kommunen ska bli bäst i landet på så kallad palliativ vård.

– Det betyder inte att vi jobbar med döden, vi jobbar med livet. Vi måste bli modigare på att prata om döden och hur vi vill ha det sista tiden i livet, säger Kitty Jogenby, specialistsköterska.

Under ett år kommer initiativtagaren och specialistsköterskan Kitty Jogenby att jobba för att utveckla och förbättra den palliativa vården i Storuman. 

– Det var när jag studerade specialistutbildningen inom palliativ vård, som jag fick titta på förbättringsbehov och planera för hur dessa förändringar skulle kunna implementeras i vår verksamhet, berättar hon.

Ska jobba som ett team

Arbetet handlar i första hand om att kunna förutse när vårdtagaren närmar sig slutet av livet. Under året kommer kommunens vård- och omsorgspersonal att utbildas i hur man på ett bättre sätt kan arbeta med vård i livets slutskede.

– Det sjuksköterskor och läkare behöver bli bättre på är att tänka som ett team, för att tidigt kunna sätta in palliativa åtgärder och därmed optimera den sjukes livskvalité, säger Kitty Jogenby. 

Vad hoppas du på med det här projektet? 

 – Jag hoppas att vi i ett tidigt skede ska kunna planera när en vårdtagare står inför döden. Det gör att vårdtagaren får mer tid att meddela hur man vill dö och de anhöriga hinner ta farväl. Att prata om sex gör oss inte gravida, att prata om döden gör inte att vi dör. Långsiktigt hoppas jag att vi ska bli bäst på palliativ vård, säger hon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.