Hör om stressen för valarbetarna som har hand om förtidsröstningen Foto: SVT

Stress i valtider – ”Vi hinner knappt gå på toaletten”

Uppdaterad
Publicerad

Nya direktiv har skapat ett mindre kaos på många förtidsröstningslokaler. Vid Ersboda folketshus som inrättat vallokal i biblioteket var det under fredagseftermiddagen nära en timmes väntetid.

– En del blir rent hotfulla säger en stressad valförrättare som sköter själva insläppet till förröstningslokalen. I handen har hon rosa lappar med könummer för att inte alla ska behöva stå upp och vänta i kö.

Flaskhalsen är det område där den som röstar plockar till sig röstsedlar. Ingen ska längre kunna titta den andre över axeln – därför är du nu bara en och en som gäller vilket skapar köer och viss irritation.

Val 2018 – #dinröst

En del vänder i dörren och går där ifrån. Om det innebär att de inte kommer rösta alls eller gör ett nytt försök på söndag vet ingen.

– Det har varit jättestressigt i veckan, säger Ulla Wallberg som är röstmottagare för första gången.

Knappt hunnit gå på toaletten

Hon beskriver att det varit dagar då de knappt hunnit gå på toaletten men att man nu begärt in förstärkning för att kunna bli avbytt emellanåt.

Fredrik Sjölander tittar på klockan. När det är dags för honom att gå till valbåset har han väntat i 45 minuter.

– Det är inte mycket man kan göra, man får gilla läget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet