Genrebild. Foto: TT/Isabell Höjman

Strokevården i Västerbotten – bättre än snittet

Uppdaterad
Publicerad

De Västerbottningar som drabbas av stroke får akutvård med trombolys snabbare än rikssnittet – det visar en ny rapport. I länet ligger väntetiden på 32 minuter, till skillnad från Kronoberg där man får vänta i över en timme.

Då en person får en blodpropp i hjärnan gäller det att avlägsna proppen så fort som möjligt för att begränsa skadan på hjärnan. Trombolys är en metod för att avlägsna blodproppar med läkemedel.

– Trombolys är en fantastisk metod som kan rädda liv, men det är oroväckande att tiden till behandling varierar så kraftigt på olika håll i landet, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i ett pressutskick.

Stora skillnader i väntetid

Ungefär 7000 svenskar avlider i stroke årligen och runt 100 000 överlever med komplikationer från sjukdomen. En ny rapport från SKL, Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018, visar att strokevården är väldigt olika runt om i landet.

Socialstyrelsens mål är att mediantiden på sjukdomsankomst till trombolys ska vara kortare än 40 minuter. Rikssnittet ligger på 39,5 minuter men i Västerbotten är väntetiden endast 32 minuter, medan strokedrabbade i Kronoberg får vänta i över en timme.

Så upptäcker du stroke med AKUT-testet

Ansikte: Ett vanligt symptom är ansiktsförlamning. Kan du le och visa tänderna utan att mungipan hänger?

Kropp: Att tappa känseln på kroppens ena sidan kan vara tecken på stroke. Prova att lyft armarna och håll kvar i tio sekunder, faller ena armen ner?

Uttal: En varningssignal kan vara sluddrigt uttal och svårighet att hitta ord

Tid: Om något ur testen tyder på en stroke – ring 112 direkt.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.