– ” Ett ansvarslöst beslut ”.
Det kallar Umeå Studentkårs ordförande, Robert Östberg, riksdagens beslut på onsdagen att avskaffa kårobligatoriet from juli 2010.
Kårobligatoriet har länge varit en nagel i ögat på den borgerliga regeringen.
– ”Kårobligatoriet är lika fel som en gång kollektivanslutningen till socialdemokraterna och statskyrkan var”, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i ett pressmeddelande, i februari i år, i samband med regeringsförslaget.
När regeringen föreslog avskaffandet av kårobligatoriet tillsattes en utredning som kom fram till att, det krävdes ett minimum av 310 kronor per helårsstudent i bidrag till kårerna, för att säkra studentinflytandet.
Förslaget som klubbades igenom idag i riksdagen under onsdagen och som presenterades i februari, innehöll en tredjedel av den summan, 105 kronor per helårsstudent.
Sveriges omkring 340.000 högskolestudenter har idag laglig rätt att vara representerade i högskolans alla beslutande organ. Men en student måste i dag också vara medlem i en studentkår, som utser representanter.
De tre kårerna på Umeå universitet, tillsätter årligen 700 studenter, till beredande och beslutande organ.
– Det säger sig självt att det kräver en väldigt stor organisation, säger Robert Östberg.
För Umeå Studentkår, tillsammans med Medicinska Studentkåren och Umeå Naturvetar- och Teknologkår, väntar en osäker framtid.
-Vi ska klara det här. Vi kommer att klara det här utan regeringen men det kommer att vara ett tufft arbete. Umeå studentkårs intäkter kommer att minska med nånstans runt 85 procent, säger Östberg.
Årsavgiften till studentkårer ligger på i snitt 500 kronor, pengar som främst går till arvoden för representanter i högskolans olika beslutande organ.
Avgiften går också till bostadsförmedling och annan social service.