Se stugägaren Roger Johansson bilder från vårfloden 2018 och hör honom berätta. Foto: Privat / Leif Henningsson/SVT

Stugägare bävar för vårfloden

Uppdaterad
Publicerad

Den kalla temperaturen har förskjutit höjningen av vattennivån i Vindelälven. Nu bävar stugägare längs med älven att en rejäl vårflod kan ställa till stor förödelse.

SVT har träffat Roger Johansson som har sin stuga några kilometer nedströms från Blattnicksele vid Vindelälven. Han har sina erfarenheter av rejäla vårfloder och med tanke på väderläget och den nuvarande vattennivån är han bekymrad över vad som komma skall.

För två år sedan kom det ungefär en decimeter vatten in i stugan men det är långt från den värsta våren.

– Jag hoppas att det inte blir som -95 då vi hade 70-80 centimeter inne i stugan och allt blev förstört invändigt. Men man börjar ju undra när det är så mycket snö kvar uppe i fjällen och i låglandet, säger Roger Johansson.

”Bind fast ägodelarna”

Roger tror att vattennivån år 1995 var ungefär två och en halv meter högre än den nivå som är idag. Han har ett tydligt råd till människor som har ägodelar längst med Vindelälven.

– Se till att binda fast det så det inte flyter med. Det kommer mycket grejer ner till oss som vi får ta hand om. Det är båtar och allt möjligt.

Se Rogers bilder från vårfloden 2018 och hör honom berätta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.