Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer in 11-åringar som önskar det här” – se stylisten Pia Johansson berätta om efterfrågan på färganalys och varför hon hellre ser att man jobbar med personlighet när man stylar. Foto: Elin Moberg/SVT.

Stylisten Pia i Umeå kritisk till färganalyser

Uppdaterad
Publicerad

Stylisten Pia Johansson i Umeå har märkt av trenden med färganalyser. Hon får nästan dagligen förfrågningar om hon utför analyser – men gillar det inte.

– En del är så unga som 11 år. Jag ser en viss problematik kring det här, säger hon.

Pia Johansson driver en stylist- och hårsalong där färger är i fokus. Men den gamla färganalysen som går ut på att hitta om du tillhör färgskalan i vår, sommar, höst eller vinter tycker hon känns förlegad.

– Jag ser en problematik med att sätta in personer i fack, säger Pia Johansson.

Hon tycker att färganalysen utesluter viktiga delar som att en färg kan förstärka en personlighet. Det finns då en risk att man då utesluter färger som inte tillhör årstiden man placerats i, men att den klär ens personlighet.

– Jag som stylist kan inte säga att du passar i en specifik färg, för då väljer kunden bara den, säger Pia Johansson.

Barn ska få vara barn

Att barn så unga som 11 år hakar på trenden tycker hon också är problematiskt.

– Barn ska få upptäcka färger och ha det man gillar, säger Pia Johansson.

Hon tycker att man ska titta på färger med ett bredare perspektiv än att sätta in personer i fack, som den här gamla 80-tals trenden med färg-årstider handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.