Genrebild. Foto: TT

Sunkig simhall utreds av kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Bjurholms 44 år gamla simhall utredas. Bland annat vittnar man om ett daterat reningssystem som inte bytts sedan 70-talet med ett reningspulver som kan orsaka cancer.

Den 23 maj sammanträder Bjurholms kommunstyrelse, och e av punkterna som ska diskuteras är framtiden för Bjurholms simhall.

Simhallen byggdes 1973. Enligt utredningen bör en simhalls livslängd beräknas till 40 år, och av det skälet menar man att det är nödvändigt att utreda standarden på simhallen idag.

Sjukdomsframkallade pulver används ännu

Bland de punkter som anses undermåliga är bland annat reningsfiltret. Det pulver som används i det gamla systemet, diatomitpulver, kan innebära en hälsorisk då hanteringen av det kan orsaka cancer och lungsjukdomen silikos. Dessutom anses reningsanläggningen vara känslig för strömavbrott. Beräknad kostnad för nytt reningssystem är en miljon kronor.

– Det är ett gammalt och förlegat system. När diatomit, som är en florsockerliknande substans, är blött är det inte farligt att inandas, men däremot när det är torrt, och vi måste ju hantera säckarna när det är torrt, säger badchef Emma Rehnman Astergren och fortsätter:

– Det reningssystemet vi har är absolut inget som används i simhallar som byggs idag, även om det inte gör vattenkvaliteten dålig på något sätt, säger badchef Emma Rehnman Astergren, som dock säger att ingen i personalen känt av några problem hittills med reningspulvret.

Konsult ska skyndsamt se över standarden

Själva bassängen nödrepareras fortlöpande eftersom kakel lossnar eller spricker. Personalen misstänker också att bassängen läcker klorvatten efter som betongen under kaklet luckrats upp som resultat av läckorna. Hela byggnadens skick är också en fråga som kommer tas upp i rapporten.

Kan det bli aktuellt med rivning?

– Det är svårt att säga vad byggnaden är i för skick, men jag upplever att den är i starkt behov av renovering, även om den ändå är i bra skick för sin ålder. Svårast är att säga hur bassängdelen är, det är lappat och klistrat med temporära lagningar där, säger Rehnman Astergren.

”Kan bli upp till flera miljoner”

För verksamhetens utveckling vill man bemöta det ökade trycket av besökare med mindre barn, och därför utforma barnbassängen som mer lekstimulerande för bebisar och små barn. På önskelistan finns också en mindre friskvårdsanläggning, gym och fik.

Nu har skolchefen fått i uppdrag att anlita en extern konsult för att skyndsamt se över standarden på simhallen.

– Jag har hört mycket positivt prat att man vill satsa på simhallen, men det är stora pengar, det kan bli upp till flera miljoner, säger badchef Emma Rehnman Astergren.

MISSA INTE: Ladda ner SVTs app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.