Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marianne Eik, rymdpedagog umevatoriet, berättar varför du ska kliva upp i ottan och spana på månen. Foto: SVT

Supermånförmörkelsen är här

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndag morgon inträffar den så kallade supermånförmörkelsen då månen färgas röd och upplevs ovanligt stor. På Umevatoriet i Umeå bjuder man därför in dem som vill få sig en närmare titt redan från klockan 05.00.
– Det är ett väldigt spännande fenomen, säger rymdpedagogen Marianne Eik.

Årets första fullmåne är en syn utöver det vanliga. Den som kliver upp i tid och blickar mot himlen kommer under måndagsmorgonen att få se en supermånförmörkelse, vilket är en kombination av full månförmörkelse och supermåne.

– Månen kommer att upplevas som större än vad den brukar vara, rödaktig och nästan lite brun, berättar Marianne Eik, rymdpedagog vid Umevatoriet i Umeå. 

Ovanligt fenomen

Supermånförmörkelsen kommer man att kunna se oavsett var man är, så länge man har fri sikt över horisonten och kliver upp tidigt. Händelsen är nämligen som mest påtaglig mellan klockan 05:41 och 06:44, och den som inte orkar ställa väckaren får vänta ungefär 10 år till nästa möjlighet.

– Det här är relativt ovanligt. Nästa gång fenomenet återkommer är beräknad till december 2029, så det gäller att passa på, säger Marianne Eik.

Bjuder in intresserade

På Umevatoriet, som är ett vetenskapscenter i Umeå, håller man därför öppet mellan 05 – 07.30 på måndagsmorgonen. Dit får alla komma som vill se fenomenet med mer än bara blotta ögat.

– Kommer man hit så kan man se månen via ett teleskop också, vilket gör att man kan se lite mer detaljer på själva ytan, säger hon.

Det här är supermånförmörkelsen

Visa

Det är en kombination av en supermåne och en månförmörkelse.

Detta inträffar när när solen, jorden och månen ligger i en exakt linje med varandra, vilket gör att jorden skuggar månen.

När solljuset sedan tränger igenom atmosfären färgas solljuset rött och på så sätt får månen får sin röda färg.

Att månen upplevs större än vad den brukar har att göra med att månen ligger så nära jorden den bara kan, även kallat supermåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer