Plaströren som ska rymma en fiberkabel har varit nedgrävd intill huset länge men byborna har inte fått koppla in sig. Foto: SVT/TT

Supersnabb fiberkabel finns i byn – som ingen ortsbo får använda

Uppdaterad
Publicerad

Genom byn Risliden utanför Norsjö går en supersnabb fiberkabel. Men den får byn inte koppla in sig på och nu är byborna oroliga över att förlora även det långsamma bredband som de har i dag.

Benny Mattson är klar för bredband och plaströren som ska rymma en fiberkabel är nedgrävd intill huset. Men när nu en rad byar i Norsjö ska få bygga fiberbredband finns inte byn Risliden med på listan.

– Det vore väl ändå på tiden att vi fick fiber, säger Benny Mattson.

Bolaget kan tvingas släppa in kommunen

Genom byn går sedan i fjol en fiberkabel som Telias dotterbolag Skanova dragit från Örebro till Facebooks serverhall i Luleå. Den får Rislidenborna inte koppla in sig på. Norsjö kommun fick också blankt nej att dra en egen fiberkabel i Skanovas rör. Men en ny utbyggnadslag för bredband kan tvinga Skanova att släppa in kommunen i röret. Det tvistar de nu om hos Post- och Telestyrelsen (PTS).

– Det finns en tvist mellan Norsjö kommun och Skanova där Norsjö kommun vill ha tillträde till Skanovas kanalisation, berättar Peter Ekstedt, presschef på PTS.

Anser att informationen varit dålig

Samtidigt som tvisten pågår riskerar Risliden förlora den variant av bredband som byn har i dag. En radiolänk som Försvarsmakten vill ha tillbaka frekvensen till. Rislidenborna har fått dispens på frekvensen i ett drygt år till.

– Det ger ändå en viss frist att lösa bredbandet till Risliden, säger kommunens tekniska chef Elin Andersson.

Benny Mattson tycker att kommunen varit dålig på att informera om vad som händer.

– Vi får ju ingen information om när det är en deadline eller när det kan bli bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.