Den senaste tiden har det internationella nyhetsflödet svämmat över av historier om rutten fisk.
Det började i februari med nyheten om den 25 år gamla surströmmingsburken i Trysil som skulle ”desarmeras” eftersom den hotade att explodera och förstöra en fjällstuga. Den nyheten plockades bland annat upp av BBC och The Telegraph. I maj fick fiskjournalistiken nytt bränsle: det började brinna i ett surströmmingslager i Enånger. Surströmmingsburkar exploderade under sex timmars tid och spred en obehaglig lukt över samhället.
BBC heta på gröten
Internationell media var inte sena på att haka på de udda nyheterna.
I samband med branden i Enånger skrev BBC att ”den svenska delikatessen är en av världens mest illaluktande” och påpekade att ”flera flygbolag har förbjudit fisken eftersom den är potentiellt explosiv”. New York Daily News rapporterade att surströmming är en rätt som ätits av svenskarna sedan 1500-talet.
– Fascinationen för skandinavisk kultur har vuxit de senaste åren. Tv-serier som Wallander, Borgen och Bron har blivit oväntat stora succéer. Det är inte så att vi ser skandinaver som bakåtsträvande, men de har en mystiskt lockelse för oss – som att de är karvade från själva isen, säger Stuart Hughes, internationell producent på BBC Nyheter.
Flygbolag förbjöd surströmming
Redan 7 mars i år gjorde the Telegraph en artikel om svensk mat och kultur i samband med att en stor vikingutställning skulle öppna i London. Reportern provsmakade surströmming, men den kom upp ganska snart igen.
Men det börjar inte där. Redan 2006 förbjöd flera flygbolag, bland dem British Airways, Finnair, Air France och holländska KLM surströmming i sina resenärers handbagage. I samband med det slutade man sälja surströmming på Arlanda. Och den senaste tidens nyhetsflöde om exploderande surströmmingsburkar ger dem nu alltså vatten på sin kvarn.
- Idén att svenskar festar på en delikatess som är så farlig att flygbolag bannlyst den och att bombgruppen måste kallas för att desarmera den bidrar till den skandinaviska mystiken, säger Stuart Hughes.
The Surströmming challange
Även inom sociala medier har surströmmingen en särskild ställning internationellt.
På Youtube har fenomenet ”Surströmming challange”, eller Surströmmingsutmaningen lockat en hel hoper mer eller mindre seriösa världsmedborgare (i första hand amerikanska grabbgäng) att prova ”den svenska delikatessen”.
Det är dock inga klämmor med lök och gräddfil som avnjuts, nej, här handlar det om att äta fisken som den är, gärna hel, och att dricka spadet.
Omdömet? Ja, det kanske ni själva kan lista ut.