Foto: SVT

Svalt intresse för att bygga Attefallsbostäder i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att bygga Attefallsbostäder, alltså små bygglovsfria hem på 25 kvadratmeter, har varit minst sagt lågt i Västerbotten. Sedan byggreglerna förenklades 2014 har bara ett fåtal byggts. I flera kommuner inga alls.

– Det har visat sig att det är svårt att få ut en bra bostad på 25 kvadrat. Här i Umeå har det inte slagit jättestort. De som bygger vill oftast bygga lite rejälare, säger byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S).

2 juli 2014 förenklades reglerna för att bygga upp till 25 kvadratmeter stora byggnader på sin tomt. För de så kallade Attefallshusen behövs nämligen inget bygglov. Däremot måste bygget anmälas till kommunens byggnadsnämnd.

Få i Västerbotten har byggt

Sedan dess har det byggts förråd, garage och till exempel gästhus, så kallade komplementbyggnader av Attefallstyp. Men ytterst få i länet har ansökt om att bygga komplementbostadshus, alltså självständiga bostäder. I Umeå handlar det enbart om en dryg handfull. (se mer i faktarutan).

Nu vill regeringen utöka den tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus med fem kvadratmeter. Lagändringen väntas träda i kraft från och med 1 mars 2020.

– Det finns en del utmaningar med att få plats med alla delar man behöver i ett hem på 25 kvadratmeter. Därför har vi också föreslagit från regeringen att vi ska utöka till 30 kvadratmeter, säger bostadsminister Per Bolund (MP).

Kan vara en lösning i bostadsbristen

Enligt honom skulle man då kunna få till bättre planlösningar och få in alla bekvämligheter som behövs för en fungerande bostad. Förhoppningen är att få fler bostäder på marknaden där det råder stor bostadsbrist.

– Särskilt många unga upplever ju att det är svårt att få en bostad och om det byggs mer så är det klart att det blir en bättre fungerande marknad, säger Per Bolund (MP).

Umeå är en kommun som välkomnar förslaget även om byggnadsnämndens ordförande inte tror att det är lösningen på bostadsbristen.

– Vi brukar säga att vi behöver alla typer av bostäder. Jag tror inte det kommer spela någon stor roll på bostadsmarknaden i Umeå, men för en del kanske det passar jättebra, säger Mikael Berglund (S).

Så har det sett ut i din kommun

Vi frågade alla länskommuner hur många i kommunen som sedan juli 2014 ansökt om att bygga Attefallsbostäder, eller komplementbostadshus som de kallas. 

Attefallshus får byggas utan bygglov, men måste ändå anmälas till kommunens byggnämnd. Nämnden måste sedan lämna ett startbesked innan bygget får påbörjas. 

Bjurholm – Inga ansökningar om komplementbostadshus. Ett flertal anmälningar om Attefallsbyggnader har gjorts men då gällande gäststugor, förråd, växthus, bastuar etc. 

Dorotea - Det finns inga ansökningar om just komplementbostadshus här i Dorotea kommun. Däremot har vi varje år flera Attefallsbyggnader och komplementbyggnader. 

Lycksele - Attefallsbostäder eller komplementbostadshus för uthyrning har ingen ansökt om. 

Malå – Har inte svarat

Norsjö – Har inte svarat

Robertsfors – I Robertsfors kommun har det inte byggts några komplementbostadshus. Däremot har det byggts en hel del Attefallshus i form av gäststugor, garage, förråd, uterum m m. 

Skellefteå – Har inte svarat

Sorsele - Det är ingen som har ansökt om komplementbostadshus i vår kommun. De ansökningar som kommit in på Attefallshus ska användas som förråd, gäststuga med mera men inte som bostadshus. 

Storuman - Minst 8 stycken (eventuellt ytterligare 4 där det inte framgår vilken typ av byggnad som ska byggas)

Umeå - 9 anmälningar som avser byggnad av Attefallshus som komplementbostadshus 

Vännäs – Ingen har ansökt om att bygga komplementbostadshus, men flera komplementbyggnader.

Vindeln – Vi har inte fått in några ansökningar om Attefallsbostäder i Vindelns kommun sedan 2014.

Vilhelmina - Vilhelmina kommun har inte haft en enda anmälan om att bygga ett renodlat Attefalls-bostadshus.

Åsele – Inga kända Attefallsbostäder

Vad är en komplementbyggnad och ett komplementbostadshus?

Attefallshuset får användas både som en komplementbyggnad och som ett komplementbostadshus.

Med komplementbyggnad menas exempelvis garage, carport, förråd, gäststuga, vedbod, växthus, bastu eller båthus.

Komplementbostadshus är en sorts komplementbyggnad som är inredd som en självständig bostad. Den kan användas antingen som ett fritidshus eller permanentbostad.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.