Elcykeln är mer populär i södra Sverige än i norr. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svalt intresse för elcyklar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan för elcyklar är förhållandevis litet i Västerbottens län jämfört med söderut i landet. Och allra minst är det i Åsele.

När Naturvårdsverket under tisdagen släppte sin utvärdering av elcykelpremien visade sifforna sitt tydliga språk. Det är få cyklister i norr som utnyttjat premien, något Ekot var först med att rapportera.

Allra lägst var intresset i Åsele och Haparanda, där hade det bara kommit in 1,4 ansökningar per 1 000 invånare. Mer specifikt hade bara fyra Åselebor visat intresse för premien. Även i Dorotea var siffran låg, där hade bara fem personer skickat in en ansökan.

”Finns inte samma cykelkultur i norr”

Vad skillnaden jämtemot södra Sverige beror på är inte helt självklar enligt Erik Geijer på Naturvårdsverkets utredningsenhet.

– Vi gissar att cykelkulturen helt enkelt inte är lika utbredd i norra landet, det finns inte samma cykelkultur i norr. Vad vi däremot kan se är att det inte verkar finnas någon skillnad mellan glest befolkade kommuner och storstäder, säger Geijer.

Elcykelpremien gick att ansöka om under 2018 och betalades ut till 94 000 svenskar.

Så såg intresset ut i länet

Kommun        Antal utbetalningar

Bjurholm          12

Dorotea            5

Lycksele           33

Malå                 11

Nordmaling      41

Norsjö              7

Robertsfors      45

Skellefteå         474

Sorsele            15

Storuman        27

Umeå              959

Vilhelmina         23

Vindeln            29

Vännäs            30

Åsele                4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.