Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vatten kanske vi behöver titta på ” – hör Petra Andersin (S), kommunalråd i Robertsfors, och andra kommunpolitiker om det ekonomiska läget. Foto: Anders Öhlund/SVT

Tuffa besparingar väntar för kommuner i Västerbotten – i Robertsfors kan mjölken tas bort

Publicerad

Många kommuner i Västerbotten står inför nya omfattande besparingar kommande år. I Robertsfors tittar man till exempel på om kommunen ska sluta servera mjölk till barnen i skolan.

– Vi kanske får börja servera vatten, säger Petra Andersin (S) kommunalråd i Robertsfors.

En rundringning som SVT Nyheter Västerbotten gjort visar att flera kommuner står inför ett tufft ekonomiskt läge.

Efter flera rätt goda år stiger nu kostnaderna till följd av större pensionsutbetalningar, höjda räntor och inflation. Nu pågår ett tufft arbete med nästa års budget. Trots att satsningar inom exempelvis äldreomsorg behövs, finns det för lite pengar att avsätta i flera kommuner.

– Det är tvärstopp på intäktssidan, bara utgifter som ökar. Pensionerna kostar oss 15 miljoner extra bara i år, säger Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors (S).

Ingen höjd skatt

I Västerbotten har en del kommuner lyckats spara i ladorna de senaste åren. Skellefteå och Umeå tycks klara sig bäst, men de flesta inlandskommuner aviserar om besparingar och uteblivna satsningar.

Lycksele och Vilhelmina hoppas kunna undvika underskott nästa år. Samtidigt råder anställnings- och inköpstopp i Vilhelmina.

Inga kommuner säger att kommunalskatten ska höjas. Den möjligheten bedöms vara stängd med tanke på höga räntor och hårt inflationstryck bland annat.

Västerbottens län har dessutom en genomsnittlig skatt på 34,21 kronor per intjänad hundralapp (kommun- och regionskatt sammanräknat), jämfört med rikssnittet 32,24.

Besparingar mildrar effekterna

Sveriges kommuner och regioner, SKR, gjorde på försommaren bedömningen att svenska kommuners resultat sjunker kraftigt redan i år, men framförallt nästa år. Trots sparåtgärder väntas många gå med stora underskott 2024.  

Hör kommunpolitiker i länet om det ekonomiska läget i klippet ovan.

I klippet nedanför: Så tänker Robertsfors borna om att mjölken kan bytas ut mot vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robertsfors kommun står inför svårigheter med ekonomin. En av besparingsåtgärderna som nämnts är att dra in mjölken i skolan – och istället servera vatten. Hör hur några Robertsforsbor reagerar på förslaget. Foto: Stefan Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.