Patienter upplever att det kan vara svårt att få komma för kontroll på hälsocentralen. Foto: Arkivbild/SVT

Patienter: Svårt att få tid för kontroll av hudförändringar på hälsocentraler

Publicerad

Trots att det är viktigt att undersöka hudförändringar i tid så kan det vara svårt att få komma för kontroll på hälsocentralen. Det berättar flera i SVT:s chatt. Sonia Sundqvist, chefsläkare för hälsocentraler i Skellefteåområdet, känner igen bilden.

– Det måste vi åtgärda, säger hon.

SVT Västerbotten har i dag rapporterat om att många söker vård för sent för sina hudförändringar. Men i SVT:s chatt om ämnet uppger flera att det är svårt att få tid på vårdcentralen och att man av hälsocentralen fått höra att det inte är prioriterat att undersöka hudfläckar.

Sonia Sundqvist, chefsläkare för hälsocentraler i Skellefteåområdet, säger att man ska få en tid på hälsocentralen för att undersöka sina fläckar. Men hon är medveten om att det finns tillgänglighetsproblem när det gäller hudåkommor.

– Jag har hört att patienter och närstående upplever svårigheter att få komma på undersökning på hälsocentraler och det måste vi åtgärda.

Jobbar med rutinerna

Hon säger att man nu jobbar med rutinerna på hälsocentralerna och informerar om hur vårdflödet ska se ut.

– På hälsocentralen ska man kunna ta en bild och skicka till hudläkare, den kedjan måste verksamheterna samverka till. Finns det indikationer på malignt melanom, kanske ett märke som blöder, då ska det vara snabb handläggning, då ska den som svarar i telefon ha ett frågebatteri som kan vara till hjälp när man ska slussa patienten vidare.

Hur ska man då göra om man har prickar man är orolig för?

– Som grund gäller att man ska höra av sig till hälsocentralen, säger Sonia Sundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.