Foto: SVT/TT

Svårt att få vårdpersonal att tala

Uppdaterad
Publicerad

På söndag hålls flera manifestationer om vården runt om i landet. Men i Skellefteå har det varit svårt att få vårdpersonal att ställa upp och tala. Enligt arrangörerna är många rädda för repressalier.

Mikael Karlsson i Skellefteå är en av arrangörerna bakom helgens manifestation. Han har just fått besked om ännu ett avhopp, den här gången – en läkare. Totalt ska det hållas manifestationer och tal på torgen i över 20 städer runt om i landet. På de flesta orter är det vårdpersonalen själv som ordnar dagen, men i Skellefteå är det istället privatpersoner och Skellefteåuppropet som står bakom. Men det har alltså varit svårt att få personal att ställa upp och berätta om sin vardag.

– Man är rädd. Det måste vara någon form av tysthetskultur. Jag tror ju inte att det utdelas några direkta hot från ledningen, men känslan som personalen har är att man riskerar kanske försämrade arbetsscheman, att man får försämrad löneutveckling och så vidare, säger Mikael Karlsson.

Landstingsrådet håller inte med

Men landstingsrådet Peter Olofsson håller inte med om den bilden.

– Det som påstås, att det ska finnas någon tysthetskultur det tycker jag inte riktigt stämmer. Vi har väl ganska högt i tak när vi diskuterar vilka förutsättningar vi har att jobba i vården, säger Peter Olofsson (S).

När du hör om det här, tror du att det är påhittat?

– Nej, det tror jag inte. Men min bild är inte att det är tyst kring vården och att inte synpunkter kommer fram, säger Peter Olofsson (S).

Trots svårigheterna, så kommer det att hållas tal på torget i Skellefteå på söndag.

– Vi har fått ihop några som ska tala. Men, som sagt, det har inte varit lätt, säger Mikael Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.