I videon berättar mjölkbonden Erika Larsson hur korna drabbas av att medicin ofta saknas på apoteken. Foto: SVT

Svårt för bönder att få tag på mediciner till djuren

Publicerad

Trots att bönder ofta behöver läkemedel till sina djur kan det vara svårt att få tag på rätt mediciner.

Det menar mjölkbonden Erika Larsson som jobbar på en gård i Överrödå i Vindelns kommun – hon är kritisk mot apoteken.

– Vi som jobbar med djur har ansvar för att de mår bra, men vi känner oss bakbundna, säger hon.

Vaccin mot ringorm eller medicin för lung- och juverinflammationer är vanliga läkemedel för kor. Men de bönder som vill behandla sina djur har ofta problem att få tag i mediciner, säger mjölkbonden Erika Larsson.

– Problemet är att de absolut vanligaste läkemedlen inte finns på apoteken, för djur i vår typ av produktion, säger Erika Larsson.

Konsekvensen blir att djur kan få vänta flera dagar på medicin. Erika minns en ko som fick juverinflammation, vilket kan jämföras med mjölkstockning för människor.

– Då fick jag vänta två dagar på att sätta in smärtstillande och antibiotika. Hon hade förmodligen ont helt i onödan och har dessutom sämre förutsättningar att bli riktigt frisk. Man blir väldigt arg för det är helt i onödan, säger Erika Larsson.

”Allt måste inte finnas i butiken alltid”

Trots att det i apotektillståndet ingår skyldighet att tillhandahålla alla läkemedel, saknas ofta mediciner för både djur och människor.

– Allt måste inte finnas i butiken alltid, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Lantbrukarnas Riksförbund i Västerbotten tog upp frågan på den senaste regionstämman. Nu hoppas Erika det kan ge resultat.

– Hoppas det kan leda någonstans, till exempel att man startar upp samtal med länsstyrelsen och apoteken i länet, säger Erika och konstaterar att hon har ett ansvar för att djuren mår bra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.