Den som saknar gymnasiebetyg har mycket svårare att få jobb. Foto: SVT/TT

Analytikern: ”Svårt för dem som saknar gymnasieutbildning”

Uppdaterad
Publicerad

Vi befinner oss i den starkaste högkonjunkturen i mannaminne, vilket har skapat ett hav av jobb i Sverige. Men fortsatt så finns det ett antal som inte kommer in på arbetsmarknaden på grund av bristen på utbildning.

– Det finns inte plats för dem som inte är yrkesutbildade specialister, säger Agneta Tjernström Lustig, arbetsmarknadsanalytiker.

Den starka högkonjunkturen har skapat stora möjligheter för den arbetare som vill byta jobb. För att vara attraktiv på arbetsmarknaden idag är en gymnasieutbildning av största värde och har du en yrkes- eller högskoleutbildning på det så har du ännu fler jobb att välja mellan.

-  De som saknar gymnasiebetyg har väldigt svårt att komma ut på arbetsmarknaden, berättar Agneta Tjernström Lustig, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknaden

Däremot har alla med en praktisk gymnasieutbildning mycket lättare att få jobb. Till exempel inom bygg, vård, omsorg, transport, teknik och industri.

Få enkla jobb i Sverige

Typiskt för den svenska arbetsmarknaden är att vi har ett litet inslag av enkla jobb. Bara 5 procent av jobben kräver inte någon speciell yrkes- eller utbildingskompetens.

– Det är väldigt väldigt lågt. I EU så är det ungefär 9 procent som är snittet, berättar hon.

Samtidigt så saknar majoriteten arbetslösa, närmare 70 procent en gymnasieexamen, är utrikesfödda eller har någon typ av funktionshinder.

– Det är väldigt många som konkurrerar om de här femprocentsjobben. De personer som saknar den här efterfrågade kompetensen har det väldigt, väldigt svårt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsmarknaden

Mer i ämnet