Nils-Göran Långström värmer älgkalven i garaget Foto: Sven-Ivar Norlin

Sven-Ivar räddade nyfödd älgkalv under fisketur

Uppdaterad
Publicerad

För Sven-Ivar Norlin och Sixten Karlsson skulle fisketuren under söndagen sluta med att de räddade livet på en nyfödd älgkalv – som kom simmande emot dem, med navelsträngen kvar.

– Vi tänkte att det var en dålig idé att ta upp en kalv i båten, men den frös något så fruktansvärt, säger Sven-Ivar.

De två männen befann sig ute på Satmyrsjön i Sundö i Vindelns kommun för att ta upp ryssjan när de plötsligt fick syn på en älgkalv som sprang längst efter sjökanten. Plötsligt såg de hur kalven gick ner i vattnet och började simma mot männen som satt i sin båt en bit ut i sjön.

– Man märkte att kalven ville komma till båten, men det blev nog lite för långt för kalven att simma, så den vände om och simmade mot land igen, säger Sven-Ivar Norlin.

Ringde efter hjälp

Sven-Ivar uppskattar att vattentemperaturen är kring tre plusgrader, så de två männen bestämde sig för att se efter hur det gick för kalven. Då de insåg att det kanske inte var den bästa idén att ta upp kalven i båten bestämde de för att ta sig in till land för att se hur de gick för kalven.

– Den frös något så fruktansvärt så när den kom upp på land ramlade den bara ihop. Vi stod några meter bort för att se om den skulle ställa sig upp igen, eller om älgkon skulle komma, men hon dök aldrig upp, så vi ringde till en annan bybo som kunde ta med en filt som vi kunde värma kalven med, säger Sven-Ivar.

TV: Simmande älgkalven har fått ett hem

Värmde älgkalven i garage

Först när Nils-Göran Långström kom med filten vågade männen gå närmare kalven. Tidigare hade de varit rädda för att skrämma kalven så att den kall och i chocktillstånd skulle springa in i skogen.

Männen bar tillsammans kalven till en fyrhjuling och tog den sedan till ett garage i närheten där de kunde värma kalven i väntan på att Christer Johansson från Älgens Hus i Bjurholm skulle komma till platsen.

– Vi som var på plats är alla jägare, men vi har trots allt någon slags moral. Man skjuter inte en kalv, det gör man bara inte. Kalven hade fortfarande navelsträngen kvar så jag uppskattar att den var max två dagar gammal. I stället ringde vi till polisen och frågade vad vi skulle göra och sedan tog vi kontakt med Älgens Hus.

TV: Här kämpar mirakelkalven för sitt liv

Får bo på älgfarm

Sven-Ivar Norlin vittnar om att det finns mycket björn i området och hans gissning är att älgkon tyvärr har blivit tagen av björn. Nu är älgkalven på väg till älgfarmen i Bjurholm där den förhoppningsvis ska få ett långt och lyckligt liv.

– Vi har fått godkänt av polisen att försöka rädda livet på kalven och ta hand om den. Så länge jag får skriftligt besked av jakträttsinnehavaren, alltså de som hittade kalven, att de inte vill göra anspråk på kalven så får den självklart bo hos oss på älgfarmen, säger Christer Johansson.

En liknande historia utspelade sig för exakt ett år sedan då två personer i kanot räddade en älgkalv i Kågeälven. Efter en del byråkratiskt trassel blev det till slut klart att även den kalven fick ett nytt hem – på älgfarmen i Bjurholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.