Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, om rififikupperna i Skellefteå och Umeå. Foto: TT / Privat

Svensk handel: ”Mer avancerade inbrott”

Publicerad

Fyra uppseendeväckande kupper inom kort tid i Skellefteå och Umeå där gärningspersonerna sågat sig in genom taken.

– Sättet man begår inbrott på blir mer avancerat, säger Per Geijer, Svensk handels säkerhetschef.

Inbrottskupperna i Umeå och Skellefteå har alla tillvägagångssättet gemensamt – tjuvarna har sågat sig in genom taket och angripit uttagsautomater.

– Sättet man begår inbrott på blir mer avancerat. Det här är mer avancerade kupper och det är inte första gången det sker, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

”Yrkesstolthet”

Att man slår till genom taken kan bero på att man blir mer skymd samt att vissa larmsystem kan vara fokuserade på de mer traditionella ingångarna.

– Det finns också någon form av yrkesstolthet, det här är en grej och det är just de här personerna som gör det här och de är stolta över det, säger Geijer.

”Dra på sig tjuvglasögon”

För att förebygga inbrott är kommunikation mellan butikerna som redan blivit utsatta nyckeln och på så sätt kan man försöka hitta mönster att dela med sig av mellan varandra och polisen.

– Man får vara uppmärksam och dra på sig ett par tjuvglasögon och försöka dra nytta av att några andra redan har drabbats, säger Per Geijer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.