Svenska fallskärmsförbundets ordförande: ”Mycket sorg”

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagen började som vanligt på Umeå fallskärmsklubb – men slutade med att nio personer aldrig kom hem. Enligt Per-Olov Humla, ordförande för svenska fallskärmsförbundet, har olyckan skakat hela fallskärmssverige.

– Det har varit mycket mycket sorg, vi har pratat och gråtit ihop.

Så fort Per-Olov Humla fick reda på vad som hänt avbröt han sin semester för att åka till den drabbade klubben i Umeå.

– Det är oerhört ovanligt att en sådan här allvarlig sak inträffar. Det saknar motstycke i svensk fallskärmshistoria, att en flygmaskin som använts tidigare under hoppdagen av någon outgrundlig anledning slutar fungera och störtar okontrollerat till marken med hela besättningen ombord, säger han till SVT Nyheter.

Flygkraschen i Umeå

”Har pratat och gråtit ihop”

– Det som har hänt är en oerhörd tragedi, och det är oerhört svårt att kunna förstå och greppa det helt ofattbara att nio människor inte kom hem i går efter en vanlig hoppdag.

På klubben hölls under gårdagen krisstödjande aktiviteter och samtal och Per-Olov Humla var kvar till sent på natten.

– Det har varit mycket mycket sorg, vi har pratat och gråtit ihop. Vi har tänkt och vi har hedrat våra vänner som i går inte fick komma hem till sina nära och kära.

”Påverkar hela fallskärmssverige”

Enligt honom är fallskärmshoppare i Sverige en tajt grupp, och olyckan har drabbat långt fler än medlemmarna i Umeå.

– Den påverkar hela fallskärmssverige, hela flygsporten. Vi är en stor familj, vi tar hand om varandra. Det har skett ett antal saker i går vid flera klubbar i Sverige där man avbrutit hoppningen, satt sig ner och pratat. Huvuddelen av alla i fallskärmssverige känner de avlidna också.

Förbundet kommer nu att bistå myndigheter i utredningen av olyckan. Per-Olov Humla betonar också säkerhetstänket inom sporten och menar att man statistiskt sett inte behöver vara orolig om man ska ut och hoppa.

– Fallskärmsförbundets verksamhet efterföljer de regler som myndigheterna har ställt på oss, och det är väldigt höga krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet