”Vi har haft alla regioner med på tåget” säger styrelseordförande Anders Sylvan efter förvaltningsrättens dom. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Svenskt ambulansflyg överklagar förvaltningsrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg, KSA, har beslutat att överklaga Förvaltningsrättens dom om att man enligt sina egna regler inte får bedriva ambulansflyg.

– Vår bedömning är att vi har hållit oss på rätt sida av den tidigare Förbundsordningen och dess krav, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande i Svenskt ambulansflyg, i ett pressmeddelande.

Förvaltningsrättens dom förra veckan menade att KSA enligt sina egna regler inte får bedriva ambulansflyg. Nu har styrelsen beslutat att överklaga den domen. Man överklagar även en annan dom som handlar om beslutet att anställa piloter i stället för att upphandla, efter en överklagad upphandling.

– Det känns tryggt att ha en enig styrelse som backar upp detta beslut. Jag ser inte heller något alternativ. Nu handlar det om en kort tidsperiod innan reviderad förbundsordning blir gällande, vilken i praktiken upphäver domarnas verkan. Verksamheten fortgår enligt plan och behovet av att säkra transport av svårt sjuka patienter, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör, Svenskt ambulansflyg.

Turerna kring ambulansflyget

”Styrelsen var enig”

KSA förbundsfullmäktige fattade den 10 februari beslut om en reviderad förbundsordning för att lösa problemet. För att den ska träda i kraft måste den även klubbas igenom i fullmäktige av alla 21 medlemmar, Sveriges regioner.

– Styrelsen var enig i att överklaga. Vi har haft juridisk hjälp inför besluten och vår bedömning är att vi har hållit oss på rätt sida av den tidigare förbundsordningen och dess krav, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande i Svenskt ambulansflyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring ambulansflyget

Mer i ämnet