Svenskt ambulansflyg fortsätter flyga – ska ta ställning till dom

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt ambulansflyg, KSA, är i blåsväder efter Förvaltningsrättens dom förra veckan – att KSA enligt sina egna regler inte får bedriva ambulansflyg. KSA har ännu inte tagit ställning till domen, men har två veckor på sig innan den vinner laga kraft.

– Det är två domar som kommit som upphäver de beslut som både styrelsen och fullmäktige har fattat. Vi sätter oss in i domarna och vår styrelse kommer sedan fatta beslut om hur vi ska förhålla oss till dem, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör Svenskt ambulansflyg. 

Förvaltningsrätten anser att KSA:s nuvarande verksamhet inte stämmer med vad de angett att de ska bedriva i sin förbundsordning. Där står att verksamhetens ändamål är att ”upphandla och samordna flygambulanstjänst”, alltså inte köra i egen regi som bolaget gör numera.

Turerna kring ambulansflyget

– Man skrev en förbundsordning 2016 med en idé om hur saker och ting skulle vara. Nu befinner vi oss sex år senare i ett annat läge och då behöver man ha en förbundsordning som är anpassad efter de förhållanden som finns just nu, säger Anders Sylvan.

Ny ordning måste röstas igenom i 21 regioner

Lösningen är alltså att ändra denna, men det är inte helt enkelt. KSA:s fullmäktige har redan klubbat en ny förbundsordning nu i februari, men för att den ska träda i kraft krävs att alla 21 medlemmar, Sveriges regioner, en efter en röstar igenom samma sak.

Samtidigt har förbundet två veckor på sig innan domen vinner laga kraft, vilket den gör om ingen överprövning lämnas in.

Transportstyrelsen håller just nu på att analysera hur domen kan påverka KSA:s tillstånd för att bedriva flygverksamhet.

”Vi kommer dock att avvakta tills domen vunnit laga kraft, alternativt om ett överklagande sker, innan någon eventuell åtgärd vidtas”, skriver Elin Roos, sektionschef, i ett mejlsvar till SVT.

Hör mer i klippet.

Fakta: Svenskt ambulansflyg, KSA

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) är ett kommunalförbund med förbundsfullmäktige och förbundsstyrelse. KSA ägs och finansieras av sina medlemmar, Sveriges 21 regioner (tidigare landsting). 

Uppdraget är att utföra ambulansflyguppdrag för Sveriges 21 regioner.

Sedan 21 februari är KSA:s baser, med sex nya ambulansflyg i drift. Samtidigt har flera regioner fortfarande löpande avtal igång med andra aktörer, så verksamheten är inte i full gång än.

Flygen utgår ifrån Umeå, Göteborg (Landvetter) och Stockholm (Arlanda).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring ambulansflyget

Mer i ämnet