Foto: SVT

Nya ambulansflyget ska utveckla sjukvården – utgår ifrån Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Idag visas det nya ambulansflyget upp i Umeå. Turerna har varit många – men planen ska börja lyfta från Umeå Airport i november. Tanken är att flygplanen ska utveckla sjukvården.

– Vi vill ge svårt sjuka patienter möjlighet att snabbt komma till rätt sjukhus. Det handlar om att rädda liv, Ola Karlsson (M), styrelseordförande för Svenskt Ambulansflyg.

Planet som visas upp är ett av fyra ambulansflygplan av modellen PC-24 som nu är klara för leverans till Sverige. Svenskt Ambulansflyg har driftstart vid Umeå Airport i november 2021, vid Arlanda och Landvetter senast februari 2022.

– De nya ambulansflygplanen är utrustade för intensivvård på en nivå som vi tidigare aldrig sett inom ambulansflyg i Sverige. Jag är stolt över att vara del i att erbjuda en ökad närhet till nationellt lokaliserad specialistvård som regionerna var för sig inte kan erbjuda, säger Peter Olofsson (S), vice styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg och regionråd, Region Västerbotten.

Kolla in planet i videon och hör om möjligheterna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring ambulansflyget

Mer i ämnet