Svenskt ambulansflyg har fattat beslut som strider mot den egna förbundsordningen, anser Förvaltningsrätten i Umeå. Foto: SVT

Svenskt ambulansflyg får bakläxa av Förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Umeå upphäver Svenskt ambulansflygs beslut att bedriva luftfarts- och flygambulanstjänst i egen regi, skriver Västerbottens-Kuriren.

I Svenskt ambulansflygs förbundsordning står det att man ska ”upphandla och samordna flygambulanstjänster”, men istället för att upphandla en operatör beslutade Svenskt ambulansflyg att flyga i egen regi.

Beslutet överklagades av en privatperson till Förvaltningsrätten i Umeå, som nu upphäver beslutet då man anser att det strider mot förbundsförordningen.

Turerna kring ambulansflyget

Reviderar sin förbundsordning

Förra veckan beslutade Svenskt ambulansflygs förbundsfullmäktige om en reviderad förbundsordning, som nu måste godkännas av samtliga 21 regioners fullmäktige innan den börjar gälla.

På söndagen meddelade Svenskt ambulansflyg i ett pressmeddelande att man tagit emot domarna från Förvaltningsrätten och att de ska analyseras i hur de ska behandlas och bemötas.

Svenskt ambulansflyg har startat sin verksamhet på Umeå flygplats och på Landvetter, basen på Arlanda öppnar till veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring ambulansflyget

Mer i ämnet