Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det stora problemet med Sveriges VA-system, och vad är lösningen? – här svarar Erik Karlsson, strateg på Svenskt Vatten. Foto: Johan Nilsson/TT, SVT

Svenskt Vatten: Tio miljarder kronor saknas till VA-systemen

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle behövas satsas över tio miljarder kronor mer per år på att rusta upp landets kommunala vatten- och avloppsanläggningar. Det menar branschorganisationen Svenskt Vatten.

I Åsele kommun i Västerbotten har det varit stora problem med olika vattenläckor i över en månad, men det är inte bara där som renoveringsbehovet är stort.

En rapport från branschorganisationen Svenskt Vatten från förra året visar att 80 procent av kommunerna som svarat på undersökningen uppger att de måste åtgärda VA-systemet.

Att förnya hela landets system kommer i dagens takt ta 250 år. Problemet handlar om att pengar saknas, men även kompetens.

Så mycket kostar VA-underhåll – enorma summor

Enligt Svenskt Vatten, där alla Sveriges kommuner är med, ligger investeringsbehovet på 31 miljarder kronor per år – men det investeras bara mellan 21 och 25 miljarder. De gör bedömningen att det skulle behöva investeras 10 miljarder till per år runt om i landet på infrastrukturen för dricksvatten och avlopp.

– Samtidigt väntar vi på en klimatanpassningsutredning också. Den kan innebära ytterligare krav på kommunerna, säger Erik Karlsson, strateg på Svenskt Vatten.

I klippet svarar Erik Karlsson bland annat på vad han ser som lösningen på problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.