Foto: SVT

Sverige – ett attraktivt gruvland

Publicerad

Sverige är tillsammans med Västra Australien och Finland de attraktivaste områdena för gruvföretag. Det är slutsatsen i en ny rapport från myndigheten Tillväxtanalys.

Rapporten föreslår flera åtgärder för att ytterligare förbättra villkoren. Bland annat vill man se åtgärder för att minska de ekonomiska riskerna för företag som söker efter nya fyndigheter.

Tillväxtanalys har jämfört sju olika gruvområden i världen. Förutom de topplatserade är det Ontario och Nunavut i Kanada, Irland och Brasilien. Det som gör Sverige attraktivt för gruvbolag är att beskattningen är lägre än i de flesta av de andra områdena.

Oro för tillämpning av regler

Det är också bara i Sverige och Finland som staten inte har någon rätt till andelar i mineralfyndigheterna. På minussidan finns, enligt en enkät med företag i branschen, en oro för hur tillämpningen av reglerna för gruvverksamheten kommer att utvecklas.

Rapporten lägger flera förslag för hur villkoren för branschen kan göras än mer gynnsamma. Ett förslag är att ge skattefördelar för de prospekteringsbolag som letar efter nya fyndigheter. Sådana system finns i Kanada och Västra Australien. Man vill också gärna se att ett gruvkluster av företag som arbetar med sällsynta jordartsmetaller utvecklas.

Gruvor kan stängas

Tillväxtanalys har också tittat på den svenska mineralavgiften. I nuläget är den 0,2 procent av produktionsvärdet. En fjärdedel, 0,05 procent, går till staten. Det innebär i nuläget ett par miljoner kronor årligen.

Slutsatsen är att LKABs ekonomiska ställning är så svag att en höjd mineralavgift skulle kunna leda till att gruvor stängs. Bland annat därför finns det i rapporten inga konkreta förslag på höjda mineralavgifter eller andra skattehöjningar för gruvbolagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.