Arkivbild Foto: SVT

Sverigedemokraterna vill stärka bastryggheten i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Västerbotten vill inför kommande mandatperiod satsa på att stärka vad man kallar bastryggheten i inlandet. Partiet vill satsa på infrastruktur och primärvård i glesbygd. – För att stärka Västerbotten måste vi börja med att satsa på inlandet, säger Petter Nilsson (SD), förstanamn på landstingslistan.

Sverigedemokraterna har ett tydligt budskap inför det kommande landstingsvalet och det är att satsa på att stärka bastryggheten i inlandet, både genom satsningar på infrastruktur och förbättrad primärvård.

– För att inte ska skapa ett spöklandskap, utan istället ett levande inland, är vår vision att börja med att satsa där, på primärvården och förbättrad infrastruktur, säger Petter Nilsson (SD).

Landstingsval Västerbotten

Utred länsklinikerna

Partiet menar även att det är viktigt att de tre länssjukhusen blir kvar, däremot är de skeptiska till det nuvarande upplägget med länskliniker.

– I andra landsting har utredningar visat att det inte fungerar bra. Vi anser att vi måste utreda även här och jag upplever spontant att vi gott kan återgå till före 2016 då länsklinikerna infördes, säger Nilsson.

Avdrag på studieskuld

Sverigedemokraterna menar att det krävs krafttag mot beroendet av hyrpersonal inom vården. Bland annat vill de göra det mer attraktivt att arbeta i inlandet genom att kunna erbjuda avdrag på studieskulder alternativt ge extra pensionsinbetalningar eller likvärdiga lösningar.

– Vi måste få bukt med beroendet av hyrpersonal och hitta långsiktiga lösningar. Vi vill även se till att rätt person arbetar med rätt saker och utveckla exempelvis Vårdnära service. Känner man att man faktiskt har tillgång till vård så blir det lite bekvämare att bo i glesbygd, menar Petter Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstingsval Västerbotten

Mer i ämnet