Miljöpartiets förstnaman på landstingslistan Emma Lindqvist. Foto: SVT

Miljöpartiet vill fokusera på psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Klimatet, den psykiska hälsan och arbetsmiljön är de tre frågor som Miljöpartiet lyfter fram i sitt valmanifest inför landstingsvalet.

Miljöpartiet tycker att klimatet är en central fråga för den blivande storregionen, som ju ska jobba både med landstingsfrågor och regional utveckling. Partiets förstanamn på landstingslistan Emma Lindqvist menar att det är viktigt att se till att alla mår bra och att man kan bo i hela länet.

– Trafikeringen av länet blir till exempel en viktig fråga. Vi kommer behöva producera biobränsle i länet för all trafik som idag går på fossilt bränsle ska gå på biobränsle. Vi behöver också en stabilare, mer utbyggd tågtrafik, säger Lindqvist.

Val 2018 – #dinröst

Psykisk hälsa viktig fråga

Jämställdhet inom vården är också en fråga Miljöpartiet lyfter fram, liksom att digitalisering och teknisk utveckling kan underlätta och förbättra vården. Men partiet tycker också att det är viktigt att se på frågor som livskvalitet och hur västerbottningarna mår, för den psykiska hälsan är en viktig fråga.

– Man kan se saker på lång och på kort sikt. En del är det att hälso- och sjukvården ska fungera, men på längre sikt handlar det om att titta på varför vi mår dåligt. Hur vi lever, säger Emma Lindqvist.

Bättre arbetsmiljö

För att få en fungerande hälso- och sjukvård lyfter Emma Lindqvist också fram arbetsmiljön som en viktig fråga.  Hon tror att landstingets medarbetare måste bli hörda och involverade i sitt arbete i större utsträckning än idag.

– Vi måste utbilda personal, ha en arbetsmiljö där folk vill jobba och stanna. Det är en stor fråga som vi måste jobba länge med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet