Bo Fuhrman, 65, och lagkamraterna gör sig i ordning inför fotbollsmatchen. Foto: SVT

Sveriges äldste fotbollsspelare?

Uppdaterad
Publicerad

Bo Fuhrman, 65, fortsätter spela a-lagsfotboll så länge han bara får.

I det svenska fotbollslandslaget överväger 35-åringarna att lägga av. Den tanken är främmande för Bo Fuhrman, 65-årig folkpensionär i Skellefteå.

– Jag håller på för att det är så himla skoj med kamratskapet. Jag är sämst på plan, men ibland får jag till och med låna bollen, säger Bo Fuhrman.

Säsongen 1965 tog 18-årige Bo Fuhrman en plats i Sunnanå Sportklubbs a-lag i division 3. På den vägen är det fortfarande. Samma höst debuterade legendaren Franz Beckenbauer i västtyska landslaget i en VM-kvalmatch mot Sverige.

En fighter

Alla som var med på Råsunda den gången har lagt fotbollsskorna på hyllan. Men Bosse har fortsatt att spela a-lagsfotboll. Det har blivit 47 säsonger utan avbrott. Som högst spelade Fuhrman i serien under allsvenskan med Skellefteå AIK på 80-talet.

– Jag var på väg till allsvenskan, men avstod. Jag var en fighter, men för dålig fotbollspelare, säger Fuhrman med viss självdistans.

Efter elitsatsningen i Skellefteå AIK har Fuhrman trappat ner stegvis och spelat med olika lag i division 5.

I det nuvarande laget – Sunnanå 2 – finns flera veteraner. Förre norrköpingsspelaren Håkan Lundström håller ihop försvaret – vid 62 års ålder.

Åtta licensierade

– Håkan är riktigt bra, berömmer Fuhrman, som kollat att det finns åtta licensierade spelare i hans ålder. Oklart dock om någon spelar a-lagsfotboll så högt som i division fem.

– Förr eller senare åker man på en smäll. Men jag brukar säga till frugan Solveig att jag lika gärna kan bryta benet om jag leker med barnbarnen i skogen. Så jag tänker hålla på så länge jag får vara med. Båda medspelare, motspelare och publik är väldigt hyggliga, tycker Bo Fuhrman.

Känner du till någon aktiv fotbollsspelare som är äldre än Bo Fuhrman? Hör av dej till vbnytt@svt.se!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.