Foto: SVT

Sveriges mest svårsålda hus?

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett av Sveriges mest svårsålda hus. I tolv år har en villa i Västerbottens inland varit till salu – trots mäklarhjälp.

Bostadsförsäljningar går generellt sett allt snabbare nuförtiden, men för Karl-Gösta Forsman i byn Aspliden utanför Malå har det gått troll i försäljningen.

– Jag har haft några spekulanter men de har inte velat bjuda tillräckligt bra betalt, berättar han och förklarar:

– Problemet tidigare har ju varit att de bjudit en lägre summa än vad lånet ligger på, och då skulle jag ju bli skyldig på ett hus som jag inte rår om vilket inte är särskilt smart, och med skulder går det ju inte att gå vidare till ett annat boende.

På marknaden sen 2003

Efter att han först bjöd ut huset 2003 har han gått ner i pris och har nu ett utgångspris under 400 000 kronor som numera dessutom är förhandlingsbart. Framförallt om någon barnfamilj skulle vara intresserad.

– Det kanske låter mycket med inlandsmått mätt, men folk har ju inga problem att köpa bilar i de prisklasserna, menar Karl-Gösta Forsman som själv byggde huset i början av 1980-talet.

Objekten som funnits längst på bostadssajten Hemnet har funnits där sedan 2007, men det är svårt att dra några säkra slutsatser utifrån hur sajten fungerar. Om en säljare pausar en försäljning mer än 23 dagar nollställs räkneverket.

– Det är vanligt att säljaren kräver det men vi har inte gjort så i det här fallet, konstaterar Dick Kvarfordt på Ekeby mäklare i Göteborg vilket är det bolag som Forsman anlitat.

– Grannen använde den mäklaren som riktar sig till hela Europa och fick sälja till tyskar, berättar Forsman och konstaterar att den försäljningen gick betydligt snabbare.

Själv tror han att det kan bero på att det följde med en del mark hos grannen, vilket Forsman inte har. Svensk mäklarstatistik har letat och hittat ett fåtal objekt som funnits ute till försäljning i ungefär tio år.

– Men det är viss osäkerhet i datakvaliteten så långt tillbaka i tid, konstaterar Hans Flink som är försäljnings- och affärsutvecklingschef.

Moment 22

Han har också kontrollerat och sett att den genomsnittliga tiden mellan annons och påskrivet kontrakt i Västerbottens kommuner (exklusive kustkommunerna) de senaste fem åren varit ungefär 100 dagar för villor. Inte i tusentals dagar, som i Forsmans fall.

– Men med rätt köpare borde det egentligen inte vara några problem bara jag då själv kan hitta någonstans att ta vägen, menar Karl-Gösta.

I Malå är det nämligen bostadskö som han stått i sedan 2009. Därför har Karl-Gösta hamnat i något slags moment 22.

– Om jag hamnar först i kön det är ju kanonbra men har jag då kvar huset kan jag ändå inte ta lägenheten utan då står jag där...

Och säger han nej till en lägenhet hamnar han sist i kön. Men det kommunägda bostadsbolaget försöker erbjuda någon slags tröst.

– Vi försöker ju alltid på alla sätt och vis att ordna upp det hela. Jag brukar säga till kunderna som ska sälja hus att de ska höra av sig så fort de har en köpare så kanske jag kan hjälpa till, svarar Malåbostadens Christina Renström.

Nästa år planeras också för nya lägenheter i Malå. Frågan är hur det ser ut för Carl-Gösta Forsman då.

– Jo jag vet att folk skrattar åt det här och undrar om jag ska hålla på och sälja huset resten av livet, men är det svårsålt så är det, säger han själv och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.