Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det okända avtalet och hör Raja Thoréns svar om den planerade försäljningen av i klippet. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

SVT avslöjar: Raja Thorén ville sälja Thorengruppen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan avslöja att skolentreprenören Raja Thorén försökt sälja hela Thorengruppen. När den försäljningen inte gick i lås startade han processen som ledde till att Thoren Arena ska säljas till Umeå kommun.

Just nu står politikerna i Umeå inför att fatta beslut om en jätteaffär – det handlar om att satsa 260 miljoner kronor på att köpa multiarenan av Raja Thorén.

SVT kan nu avslöja att diskussionen om arenan startade efter att en ännu större affär gått i stöpet.

Enligt mejl som SVT tagit del av förhandlade Raja Thorén med flera intressenter om att sälja en av Sveriges största skolkoncerner, Thorengruppen, som också äger Thoren Arena.

– Jag är av sekretessavtalsmässiga skäl förhindrad att berätta vilka, skriver ägaren Raja Thorén i ett mejl till SVT.

Indraget tillstånd och kraftigt vinsttapp

Skolkoncernen Thorengruppen har haft tuffa år bakom sig. SVT gjorde förra året en stor granskning av Thorengruppen och Skolinspektionen drog in tillståndet för koncernens skola i Solna.

På bara några år har vinsten i företaget sjunkit från 211 miljoner kronor år 2021 till 18 miljoner år 2023.

– Vi har ju drygt 60 skolor idag och vi har haft kvalitetsbrister på vissa av dem. Vi vill få bort dessa brister så att vi kan fokusera på att skapa en god lärmiljö med goda resultat på våra skolor. Det här är en satsning som kostar mycket pengar vilket syns i årsredovisningen, skriver Raja Thorén i ett mejl.

Okänt avtal: Ville äga arenan privat

Planen var att Raja Thorén skulle äga multiarenan privat. För att sälja Thorengruppen utan att sälja arenan skrevs ett nytt arrendeavtal med Umeå kommun – en förändring som aldrig var uppe för politisk diskussion och därför inte blivit känd tidigare.

– Bedömningen var att stadsdirektören kunde godkänna tillägget och hon undertecknade därför för kommunens räkning, säger mark- och exploateringschefen Helen Nilsson.

Fortsätter äga Thorengruppen

Thorengruppen såldes aldrig och arenabolaget ägs fortfarande av skolkoncernen som finansierat arenan, bland annat genom 23 miljoner i rena koncernbidrag.

– Inga försäljningsplaner finns nu, skriver Raja Thoren om planerna för Thorengruppen.

Han inte vill ställa upp på en intervju, utan svarar via mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.