Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christina Bernhardsson (S) och Ellen Ström (V) om hanteringen av arenaaffären. Foto: Per-Anders Fredriksson/Svt

Hemliga hyror och värdering av Thoren Arena – Umeå kommun vägrar lämna ut handlingar

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har inte låtit göra någon oberoende värdering av Thoren Arena. Den värdering som arenabolaget gjort har hemligstämplats – liksom hyreskontrakt och driftskostnader som kommunen ska ta över. Trots det har flera politiska nämnder redan sagt ja till att köpa arenan för 260 miljoner.

– För jävligt, säger Ellen Ström (V) som är ledamot i kommunstyrelsen.

I mejl mellan Raja Thorén och tjänstemän på kommunen som SVT tagit del av framgår det att arenabolaget låtit göra en värdering av fastigheten. Thorén har också levererat driftskostnader och hyresavtal till Umeå kommun.

Uppgifterna är avgörande för den ekonomiska kalkylen. Men SVT får inte ta del av handlingarna, bland annat för att Raja Thorén önskat att handlingarna ska vara konfidentiella.

Thoren arena

– Vi bedömer att hans affärsverksamhet skulle kunna lida skada av att uppgifterna blir allmänt kända, säger Helen Nilsson, mark- och exploateringschef för Umeå kommun och ansvarig tjänsteman.

Umeå kommun lämnar inte heller ut handlingar som visar hur mycket skolkoncernen Thorengruppen, innebandylaget Team Thorengruppen och träningsanläggningen IKSU betalar i hyra.

Rajas ord blev kommunens argument – (V) kritiska

När tekniska nämnden fattade beslut att säga ja till ett köp var det Raja Thoréns egna argument om att kommunen tjänar på affären som återfinns i handlingarna. Själva siffrorna var dock hemligstämplade.

– Om argumenten kommer från den part vi förhandlar med. Vad säger det om våra relationer och informationen vi får? säger Ellen Ström (V).

(S) trygga med affären

Fritidsnämnden och tekniska nämnden har rekommenderat kommunstyrelsen att köpa arenan. Stapeldiagrammet som visar att det är en bra affär räcker för Socialdemokraterna. Trots att de inte sett siffrorna bakom.

– Vi hade en representant från förvaltningen på mötet som svarade bra på alla frågor, säger Christina Bernhardsson (S), ordförande i tekniska nämnden Umeå kommun.

Men tycker du det är bra att siffrorna hemligstämplas?

– De är inte hemligstämplade, men det tar ett tag innan man presenterar dem, säger hon.

Enligt kommunens tjänstemän ska det finns en sammanställning av de ekonomiska förutsättningarna när kommunstyrelsen ska ta beslut i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet